Dakonderhoud: kies je voor dakreiniging of dakrenovatie?

Het advies is om eens per jaar te kijken of je dak er nog goed bij ligt en om te bezien of er wellicht een dakrenovatie nodig is. Dit geldt voor platte daken, maar ook voor pannendaken. Deze jaarlijkse preventieve controle kun je prima combineren met een schoonmaakbeurt en dakontmossing, waarbij je je richt op het mos- en algvrij maken van het dak. Als je dan toch bezig bent, kun je direct inspecteren of er nog poreuze delen zijn in pannen of dakleer. Beter voorkomen dan genezen, want een poreus dak leidt uiteindelijk tot een lek dak. En dit heeft weer de nodige vervelende gevolgen. Je bent niet de eerste die een behoorlijke lekkage moet zien te verhelpen.

Verschil tussen schoonmaken en renovatie van het dak

Bij dakreiniging wordt het dak – het woord zegt het al – schoongemaakt. Dit gebeurt bij een dak met pannen, vaak met een hogedrukspuit. De dakpannen worden schoongespoten en er vindt dakontmossing plaats. Nadat de pannen goed zijn opgedroogd, kan de dakdekker gaan inspecteren of er mogelijk nog een reparatie of zelfs een gehele dakrenovatie nodig is. Bij een pannendak zal na inspectie vaak een reparatie nodig zijn. Een aantal slechte of beschadigde pannen wordt vervangen. Zo wordt lekkage voorkomen. Bij een plat dak zal er sneller sprake zijn van een dakrenovatie. Daarbij wordt het bovenste gedeelte van het dak vervangen. Ook worden vaak de zijkanten en het dakleer vernieuwd.

Vergeet de schoorsteen niet

Heb je een schoorsteen op het dak? Dan is het belangrijk dat ook deze goed wordt schoongemaakt. Hiervoor kun je terecht bij een schoorsteenveger of schouwveger. Het is verstandig om hiervoor een gespecialiseerde partij in te schakelen, want net als een slecht onderhouden dak, brengt ook een slecht onderhouden schoorsteen de nodige vervelende problemen met zich mee. Hoe weet je of je schoorsteen schoongemaakt moet worden? Dat kun je zien aan de rook die eruit komt. Is deze erg zwart, dan is de kans groot dat je schoorsteen vervuild is en geveegd moet worden.

Veegbewijs na reiniging

Kies je voor een professionele schoorsteenveger, dan ontvang je na het schoonvegen van schoorsteen of schouw, een zogenaamd veegbewijs. Bewaar dit goed, net zoals de factuur van de dakdekker. Het kan namelijk handig zijn als je te maken krijgt met verzekeringskwesties. Op die manier kun je altijd aantonen dat je het dak en de schoorsteen goed hebt onderhouden.