Hoe vraag je een hypotheek aan?

Als je van plan bent om een woning te kopen komt daar van alles bij kijken. Een hypotheek aanvragen is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis. Een hypotheek is een lening waarmee je het huis kunt kopen. Deze lening betaal vaak je maandelijks af. Je kan een hypotheek bij verschillende derde partijen afsluiten, meestal zijn dit banken. Je kan hypothecaire lening vergelijken om te kijken of je een goed voorstel van de bank hebt gekregen. Voordat je dit alles kunt doen, lees je hier hoe je een hypotheek aanvraagt en wat je te wachten staat.

Een lening berekenen

Allereerst is het handig om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit is afhankelijk van je inkomen bijvoorbeeld. Bij hypotheekwinkel kun je online zo een berekening maken door je gegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als je netto maandinkomen en de leningen die je op het moment van invullen al hebt lopen. Wanneer je weet hoeveel je maximaal kunt lenen weet je ook naar welke huizen je zou kunnen gaan kijken. Samen met het bedrag dat je eventueel hebt liggen bepaalt de lening de financiële mogelijkheden voor jouw zoektocht naar een huis. Wanneer je een huis hebt gevonden dat past binnen je financiële mogelijkheden en het is een huis naar jouw wensen, kun je een bod uitbrengen. Als je een huis vindt dat net buiten je financiële mogelijkheden valt, kun je overwegen een lening af te sluiten bij een familielid. 

Advies van derden

Wanneer je bod is geaccepteerd kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur die met jou een adviesgesprek gaat voeren. Hierin komen belangrijke onderwerpen voorbij. Ten eerste bespreekt de hypotheekadviseur welke hypotheek het beste past bij jouw situatie met betrekking tot je financiën. Ook kun je allerlei informatie krijgen over belastingvrij schenken of een lening afsluiten bij een familielid en hoe dit precies in zijn werk gaat. Je krijgt alles te weten over verzekeringen die belangrijk zijn wanneer je een nieuw huis hebt, zoals een inboedelverzekering. Ook krijg je informatie over de gevolgen wanneer je jouw hypotheek in de toekomst niet blijkt te kunnen betalen. Hiervoor zijn allerlei wetten en regels die handig zijn om te weten wanneer je een huis koopt. Als je van plan bent je huis te verbouwen ten behoeve van duurzaamheid, kan een adviseur je hierbij helpen. Meestal kan je namelijk een extra lening afsluiten als je jouw huis energiezuiniger wilt maken.

De hypotheek afsluiten

Na het officiële adviesgesprek met je hypotheekadviseur vraagt deze voor jou een rentevoorstel aan van de partij bij wie je besloten hebt een hypotheek te nemen. Deze partij kijkt onder andere naar je maandelijks netto inkomen en naar de staat van het huis voordat deze een officieel renteaanbod opstelt en verstuurt naar je. Als je akkoord gaat met het renteaanbod krijg je een hypotheekofferte. De laatste stap betreft het aanleveren van officiële documenten, zoals alle gegevens over je inkomen. Als alle documenten goed zijn ontvangen, kun je de hypotheekofferte ondertekenen en is de hypotheek officieel akkoord. De hypotheekakte waarin alles wettelijk wordt vastgelegd onderteken je in de aanwezigheid van een notaris. De notaris zorgt ervoor dat het huis aan jou wordt overgedragen. Hiervoor moet je nog een aantal aktes ondertekenen, zoals een transportakte.