Hoe verzeker je jouw huis het beste?

Als je een nieuwe woning gaat huren of kopen is het zeker verstandig om je huis, en ook de inboedel van je woning te verzekeren. Op het moment dat er iets gebeurt heb je dan in ieder geval de zekerheid dat je een deel van de kosten voor de schade die je hebt geleden kunt terugkrijgen van de verzekering. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten voor je huurwoning of je koopwoning zoals bijvoorbeeld een brandverzekering, een opstalverzekering en een inboedelverzekering of een diefstalverzekering. In onderstaande blog vind je meer informatie over een aantal van deze verschillende soorten verzekeringen. Wat is er verzekerd bij de verschillende soorten verzekeringen en hoe kun je de maandelijkse kosten het beste met elkaar vergelijken? Je leest het hier. 

Een brandverzekering voor je woning

Een brandverzekering is, zoals de naam al doet vermoeden een verzekering die jouw woning verzekert tegen directe, maar ook tegen indirecte schade die is ontstaan door een brand. Als je al een brandverzekering hebt uitgekozen maar je weet niet zeker of je de juiste keuze hebt gemaakt dan kun je je brandverzekering vergelijken met andere brandverzekeringen. Dit kan heel makkelijk online tegenwoordig. Let bij het vergelijken niet alleen op de kosten maar zeker ook op wat er precies verzekerd is bij brandschade en hoeveel vergoeding je ontvangt als je woning brandschade heeft opgelopen. De vergoeding bij brandschade niet altijd 100% en ook wordt er vaak gekeken naar de dagwaarde van het product dat brandschade heeft opgelopen. Neem dus zeker even goed de tijd om alle verzekeringen goed met elkaar te vergelijken zodat je vervolgens precies weet welke verzekering het beste past bij jou en bij jouw woonsituatie. 

Een inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering verzekert de spullen die in je woning staan tegen schade. Het gaat hierbij om spullen die los in je woning staan en niet vastzitten aan de buitenkant van je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je televisie, je bankstel, je eettafel en je ramen. Als je een inboedelverzekering afsluit is het wel belangrijk dat je precies bekijkt wat de verzekering precies dekt zodat je op een later moment niet voor vervelende  verrassingen komt te staan. Sommige verzekeringen dekken bepaalde schade zoals ruitschade namelijk niet en andere verzekeringen doen dit juist weer wel. Houd er ook rekening mee dat je zelden het volledige aankoopbedrag zult terug ontvangen bij schade omdat er door de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt uitgegaan van de dagwaarde van het product dat beschadigd is. 

Opstalverzekering

Het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering is dat de opstalverzekering alles verzekert wat vast zit aan de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een regenpijp, het dak of een schuur. Een inboedelverzekering verzekert de spullen die in de woning staan en die niet vastzitten zoals bijvoorbeeld een bankstel. Als je een woning hebt gekocht en hiervoor een hypotheek hebt afgesloten de bank je vaak om een opstalverzekering te hebben afgesloten voordat de overdracht plaatsvindt. Dit is gebruikelijk omdat de bank immers een groot geldbedrag in het huis steekt. Als er grote schade aan de woning wordt aangericht dan zal de woning minder waard zijn als er geen geld is om de schade te herstellen. Met een opstalverzekering wordt dit risico een stuk kleiner.