Jezelf blijven ontwikkelen, hoe doe je dat?

Hoewel je misschien het idee hebt dat je al bent waar je wilt zijn als het aankomt op bijvoorbeeld je werk of studie; het kan nooit kwaad om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel qua carrière als op persoonlijk vlak. In dit artikel vind je een aantal tips hiervoor.

Je zelfkennis vergroten

Het is verleidelijk om te denken dat je jezelf kent, maar toch kun je op bepaalde momenten in je leven voor verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld anders reageert op een situatie dan dat je gewend bent van jezelf. Op dat soort momenten is het handig om een dagboek bij te houden, waarin je precies aangeeft wat je op zo’n moment voelde, hoe je reageerde en hoe je eigenlijk had reageren. Zo maak je overzichtelijk welke eigenschappen en vaardigheden je verder zou willen ontwikkelen. Aan de andere kant is het ook goed om een lijst te maken met goede eigenschappen van jezelf, zodat je je daar bewust van wordt en deze op een goede manier in kunt zetten in het dagelijks leven.

Lees boeken!

Er bestaan een hele hoop boeken over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Online vind je ook een hoop informatie over dit soort onderwerpen. Ook om je algemene kennis te vergroten is het slim om regelmatig informatieve boeken te lezen. Dit is ook nog eens erg goed voor de hersenen. 

Volg cursussen

Een goede manier om jezelf te ontwikkelen is het volgen van een cursus. Er bestaan natuurlijk een heleboel soorten verschillende cursussen, dus er zit vast iets geschikts bij voor je. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Photoshop, voeding, schilderen, psychologie of zelfs een cursus Python (deze kun je bijvoorbeeld volgen bij Learnit). Door een cursus te volgen ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen, wat ook erg bevorderlijk kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.